Trend: Wat is veganistische wijn eigenlijk?
De trend van veganistisch eten zet zich ook voort naar wijn. Hoe kan een wijn niet veganistisch zijn? Wijn wordt toch van druiven gemaakt? Dit heeft toch niets met dieren te maken?
Dat klopt. Maar als de druiven zijn vergist, is de wijn troebel. Er drijft nog van alles rond in de wijn. Om de wijn helder en stabiel te krijgen, kiezen de meeste wijnmakers ervoor om de wijn te ‘klaren’. Dit klaren gebeurt vaak met producten van dierlijke oorsprong. Van oudsher wordt opgeklopt eiwit gebruikt. Als je dit door de wijn haalt, binden de vaste deeltjes zich hieraan en zakt het geheel naar de bodem. Als je hierna de wijn naar een vat oversteekt, blijven alle vaste deeltjes achter. Ook gelatine en vislijm zijn klaringsmiddelen met een dierlijke oorsprong. En dus niet geschikt voor een wijnliefhebber met een vegetarische of veganistische levensstijl. Een plantaardig klaringsmiddel is bentoniet, een soort klei. Hiermee krijg je de wijn ook helder. En deze is wijn is wél geschikt voor veganisten. Daarvan hebben we enkele wijnen beschikbaar in onze winkel aan de Hinthamerstraat.
Ongefilterde wijnen zijn dus meestal ook “Vegan” zonder dat het op het etiket staat.
Anton Belgers RV